Sunday, June 29, 2014

Daging Opor Hijau

1 RAMADHAN 1435H

BAHAN-BAHAN
Minyak : 60ml
Santan Pekat : 80ml
Daging 1kg, dihiris nipis
Terung pipit : 50biji
Sos ikan : 1 sudu teh
Limau kasturi : 1biji (ambil jusnya)
Daun selasih : 6 tangkai
Gula Melaka : 1 sudu teh
Garam : secukup rasa

DIKISAR HALUS
Bawang merah : 12 ulas
Serai : 4 batang
Halia : 2cm
Lengkuas : 2cm
Bawang putih : 2 ulas
Daun ketumbar : 4 tangkai
Daun limau purut : 3 helai
Limau purut : 1 biji (diambil kulitnya)
Lada hitam : 20 biji
Cili Hijau : 8 tangkai, dibuang biji
Cili padi hijau : 10 tangkai
Belacan : 2 sudu teh
Serbuk biji ketumbar : 1 sudu besar

CARA-CARA
-Panaskan minyak dalam periuk dan tumiskan bahan yang dikisar sehingga wangi.
-Masukkan santan, lalu dididihkan bersama dagin sehingga empuk.
- Masukkan terung pipit, sos ikan dan garam serta gula melaka dan jus limau dan masak selama 5 minit.
-Akhir sekali masukkan daun selasih.

No comments:

Post a Comment