Friday, July 18, 2014

Ayam Ponteh

20 RAMADHAN 1435H

BAHAN-BAHAN
Minyak : 6 sudu besar
Bawang merah : 30 ulas
Bawang putih : 15 ulas
Ayam : 1 kg
Taucheo : 3 sudu besar
Kicap cair : 2 sudu besar
Kicap pekat : 2 sudu besar
Halia : 2cm
Bunga cengkih : 4 kuntum
Bunga lawang : 2 kuntum
Cendawan cina : 10 tangkai (direndam dalam air panas sehingga lembut )
Ubi kentang : 3 biji dipotong dua
Air : 750ml
Cili merah : 2 tangkai
Cili hijau : 2 tangkai
Gula : 2 sudu besar
Serbuk lada : 1 sudu kecil
Daun ketumbar : Mengikut citarasa

CARA-CARA
-Panaskan minyak di dalam periuk.
-Tumiskan bawang merah dan bawang putih sehingga keperangan
-Masukkan ayam, taucheo, kicap, halia, bunga cengkih, bunga lawang, cendawan, ubi dan air.
-Masak sehingga mendidih
-MAsukkan cili merah, cili hijau, gula dan serbuk lada. Perlahankan api dan biarkan merenih selama 20-25 minit sehingga ayam empuk.
-Hiaskan dengan daun ketumbar.

No comments:

Post a Comment