Sunday, July 6, 2014

Gulai Asam Pedas

8 RAMADHAN 1435H

BAHAN-BAHAN
Minyak kacang : 60ml
Asam jawa : 2 sudu besar, diramas dengan 400ml air.
Ikan tenggiri / ikan parang : 1kg, dipotong beberapa bahagian
Sayur sawi asin : 2oog, dipotong lebar
Daun Kesum : 20 tangkai
Bunga kantan : 1 kuntum, dibelah dua
Garam : 1/2 sudu teh
Gula : 2 sudu teh

DIKISAR HALUS 
Cili kering : 30 tangkai, direndam dalam air panas
Serbuk belacan : 1 sudu besar
Bawang merah : 10 ulas
Halia : 2cm
Kunyit hidup : 2 cm

CARA-CARA
-Panaskan mminyak dan tumiskan bahan-bahan yang telah dikisar di dalam AVON MASTERCOOK STOCK POT dengan api perlahan sehingga wangi.
-Masukkan air asam secukup rasa dan sedikit air supaya kuahnya tidak terlalu pekat lalu didihkan.
-Masukkan ikan serta sayur sawi asin, garam, gula dan bersama daun kesum serta bunga kantan.
-Masak ikan selama 5 minit lagi.

No comments:

Post a Comment