Sunday, July 13, 2014

Gulai Asam Rom Ayam

15 RAMADHAN 1435H

BAHAN-BAHAN
Ayam : 500g dipotong lapan
Bunga kantan : 2 kuntum dibelah dua
Daun kesum : 5 tangkai
Pucuk paku : 10 tangkai
Daun cemumuk : 1 helai
Asam tempoyak : 1 1/2 sudu besar
Asam gelugur : 3 keping
Air : 20ml
Garam : secukup rasa

DITUMBUK HALUS
Cili padi : 40 tangkai
Kunyit hidup : 2.5cm
Asam rom : 250g

CARA-CARA
-Gaulkan cili padi, kunyit hidup dan asam rom yang telah ditumbuk halus.
-Masukkan semua bahan ke dalam AVON MASTERCOOK STOCK POT dan gaul dengan 20ml air.
-Masak sehingga ayam empuk dan kacau sehingga sebati
-Masukkan air selebihnya untuk kuahnya.
-Masak sehingga pekat sedikit di atas api yang perlahan untuk 5 minit lagi.

No comments:

Post a Comment