Saturday, July 12, 2014

Nasi Bohari Ayam

14 RAMADHAN 1435H

BAHAN-BAHAN
Minyak sapi : 125 ml
Bawang besar : 3 biji dihiris halus
Rempah : Kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang, bunga cengkih
Daun Pandan : 3 helai, diikat
Ayam : 8 keping, digoreng
Rempah bohari : 3 sudu besar
Tomato : 2 biji, dipotong 4
Bawang goreng : 250g, dikisar
Krim : 250ml
Beras basmati : 1 kg, dicuci & dituskan
Air : 20ml
Air rebusan ayam : 1L
Air ros : 60 ml
Garam : secukup rasa
Limau nipis : 1 biji(diambil jusnya)
Kismis : 125g

DIKISAR HALUS
Bawang merah : 10biji
Halia : 10cm
BAwang putih : 6 ulas
Serai : 2 batang

HIASAN
Daun ketumbar

CARA-CARA
-Panaskan minyak sapi di dalam AVON MASTERCOOK STOCK POT dan layukan bawang besar, bahan yang dikisar halus, rempah penumis dan daun pandan sehingga keperangan.
-Masukkan ayam, rempah bohari dan buah tomato.
-Masukkan bawang goreng, krim, beras basmati dan air.
-Masakkan ayam sehingga empuk dan kuahnya hampir kering.
Masukkan air rebusan ayam, didihkan semula, tuangkan nasi dan masukkan garam serta limau dan kismis.
-Masak seumpama menyediakan nasi.
-Apabila nasi mulai kering, masukkan air ros.
-Kacaukan dan tanakkan semula untuk 5 minit lagi sebelum dihidangkan.
-Hiaskan dengan daun ketumbar.

No comments:

Post a Comment