Saturday, July 26, 2014

Gulai Lemak Udang Bersama Nanas

28 RAMADHAN 1435H

BAHAN-BAHAN
Minyak sayur : 80ml
Santan pekat : 800ml
Gula melaka : 4 sudu besar
Nanas : 1/2 biji, didadu
Udang : 500g
Daun selasih : 40 helai
Limau nipis : 1 biji, ambil jusnya
Garam : secukup rasa
Gula : 4 sudu teh

DIKISAR HALUS
Cili merah : 8 tangkai
Kunyit hidup : 1 cm
Buah keras : 4 biji
Bawang putih : 2 ulas
Bawang merah : 8 ulas
Daun ketumbar : 4 helai
Belacan : 1 sudu teh
Serbuk ketumbar : 2 sudu teh
Lengkuas : 2 cm
Serai : 3 batang

CARA-CARA
-Panaskan minyak di dalam periuk.
-Tumiskan rempah yang telah dikisar perlahan-lahan sehingga pecah minyak
-masukkan santan, gula melaka dan didihkan selama 5 minit bersama nanas.
-Masukkan udang, daun selasih, jus limau, garam dan gula halus secukup rasa dan masak lagi 5 minit.

No comments:

Post a Comment