BAHAN-BAHAN
Perapkan Selama 10 Minit
Ikan merah/siakap : 1ekor/600g
Garam : 1/2 sudu teh
Tepung jagung : 1/2 sudu teh
(A) Dicincang halus
Bunga kantan : 1 kuntum
Serai : 1 batang
Cili merah : 5 tangkai, dibuang biji
Daun limau purut : 2 helai
Halia muda : 15g
Bawang puutih : 2 ulas
(B) Perasa
Jus limau kasturi : 2 1/4 sudu besar
Serbuk ikan bilis : 1 1/4 sudu teh
Tepung jagung : 3/4 sudu teh
Garam : Secukup rasa
Gula : 1 1/2 sudu besar
CARA
-Cuci dan letakkan ikan di atas OVAL PLATTER AVON.
-Campurkan (A) dan (B).
-Tuangkan rempah di atas ikan dan kukus sehingga masak di atas api yang besar.
-Hidangkan panas-panas.
No comments:
Post a Comment