3 SYAWAL 1435H
BAHAN-BAHAN
Minyak : 2 sudu besar
Kulit kayu manis : 3cm
Bunga cengkih : 3 biji
Bunga lawang : 1 kuntum
Buah pelaga : 3 biji
Rempah kari : 40g dicampur dengan 60ml air
Daun kari : 3 tangkai
Ayam : 600g
Isi udang : 150g
Daging dada ayam : 250g
Asam gelugur : 4 keping
Sanatan cair : 1/4 biji kelapa diperah dengan 500ml air
Air : 650ml
Tomato : 2 biji dipotong empat
Garam : 1/2 sudu teh
DITUMBUK HALUS
Bawang merah : 3 ulas
Bawang putih : 2 ulas
Halia : 2cm
BAHAN HIDANGAN
Mi kuning :
Tauge : 200 g
Sayur sawi : 600g
Tauhu : 200g digoreng
CARA-CARA
-Tumiskan kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang, buah pelaga serta bahan yang ditumbuk dengan minyak di dalam kuali di atas api perlahan sehingga keperangan.
-Masukkan pes rempah kari dan daun kari.
-Tumis sehingga wangi.
-Masukkan kepingan ayam dan gaul sehingga rata.
-tambahkan sedikit air.
-kemnudian, tutupkan kaulai dan biarkan dimasak di atas api sederhana selama 5 minit.
No comments:
Post a Comment