Tuesday, July 29, 2014

Rendang Dinding

2 SYAWAL 1435H

BAHAN-BAHAN
Daging lembu : 600 g
Minyak : 160ml
Asam jawa : diramas dengan 250ml
Gula : 3 sudu teh
Garam : secukup rasa
Kicap manis : 2 sudu teh

DITUMBUK HALUS
Cili kering : 10 tangkai, direndam dalam air panas
Cili merah : 10 tangkai, dibuang biji
Bawang merah : 20 ulas
Halia : 2.5 cm
Belacan : 1/2 sudu teh

CARA-CARA
-Masukkan daging lembu ke dalam AVON MASTERCOOK STOCK POT  dan rebus sehingga separuuh masak.
-Tuskan dan dipotong setebal 1 cm, panjang 5cm dan lebarnya 2cm.
-Tumbuk kepinga daging tadi sehingga nipis dan lembut.
-Goreng kepingan daging tadi di dalam AVON MASTERCOOK FRYING PAN dengan minyak panas sehingga garing.
-Keluarkan dan ketepikan
-Panaskan minyak di dalam AVON MASTERCOOK WOK.
-Tumiskan bahan-bahan yang ditumbuk sehingga pecah minyak.
-MAsukkan kepingan daging, air asam jawa, gula, garam secukup rasa dan kicap manis.
-Gaul sehingga sebati dan dimasak sehingga empuk.

No comments:

Post a Comment