10 RAMADHAN 1435H
BAHAN-BAHAN
Minyak sawit : 4 sudu besar
MInyak sapi : 2 sudu besar
Daun pandan : 3 helai
Jintan putih : 1 sudu besar
Air : 1.7L
Susu segar : 100ml
Beras basmathi : 900g
PERASA
Kiub Ayam : 2 ketul
Garam : 1 sudu teh
BAHAN (A)
Kulit kayu manis : 3 cm
Bunga lawang : 1kuntum
Buah pelaga : 5 biji
Daun kari : 3 tangkai
BAHAN (B) DIHIRIS
Bawang merah : 5 ulas
Bawang putih : 5 ulas
Halia : 3 cm
DIJADIKAN PES
Serbuk kari : 2 sudu besar
Air : 2 sudu besar
CARA-CARA
-Panaskan minyak di dalam AVON MASTERCOOK STOCK POT.
-Tumis A, B dan daun pandan.
-MAsukkan jintan putih dan pes, digoreng sehingga wangi
-Masukkan air, susu dan perasa.
-Biarkan sehingga mendidih.
-Masukkan beras dan tutupkan periuk.
-Biarkan sehingga ia masak.
No comments:
Post a Comment