Tuesday, July 8, 2014

Nasi Jintan Putih

10 RAMADHAN 1435H

BAHAN-BAHAN
Minyak sawit : 4 sudu besar
MInyak sapi : 2 sudu besar
Daun pandan : 3 helai
Jintan putih : 1 sudu besar
Air : 1.7L
Susu segar : 100ml
Beras basmathi : 900g

PERASA
Kiub Ayam : 2 ketul
Garam : 1 sudu teh

BAHAN (A)
Kulit kayu manis : 3 cm
Bunga lawang : 1kuntum
Buah pelaga : 5 biji
Daun kari : 3 tangkai

BAHAN (B) DIHIRIS
Bawang merah : 5 ulas
Bawang putih : 5 ulas
Halia : 3 cm

DIJADIKAN PES
Serbuk kari : 2 sudu besar
Air : 2 sudu besar

CARA-CARA
-Panaskan minyak di dalam AVON MASTERCOOK STOCK POT.
-Tumis A, B dan daun pandan.
-MAsukkan jintan putih dan pes, digoreng sehingga wangi
-Masukkan air, susu dan perasa.
-Biarkan sehingga mendidih.
-Masukkan beras dan tutupkan periuk.
-Biarkan sehingga ia masak.











No comments:

Post a Comment