Wednesday, July 9, 2014

Nasi Quashry

11 RAMADHAN 1435H

BAHAN-BAHAN
Minyak : 50ml
Minyak sapi : 2 sudu besar
Air : 1.6 L
Susu segar : 125ml
Beras basmathi : 1 kg
Kacang hijau : 150g, tanpa kulit dan direndam selama 5 jam

BAHAN A
Bunga cengkih : 4 kuntum
Buah pelaga : 5 biji
Bunga lawas : 1 kuntum
Kayu manis : 2.5cm

BAHAN B
Bawang merah : 10 ulas, dihiris
Bawang putih : 3 ulas, dihiris
Halia : 4cm, dihiris

PES
Serbuk kari : 2 sudu besar
Air : 2 sudu besar

PERASA
Kiub Ayam : 2 ketul
Garam : 1 1/4 sudu teh

CARA-CARA
-Panaskan minyak di dalam periuk nasi.
-Masukkan Bahan A dan B
-Tumiskan sehingga wangi
-Masukkan pes kari dan goreng sehingga wangi
-Masukkan air, susu segar, perasa, beras dan kacang hijau.
-Masak sehingga cecair terserap dan nasi tanak.

No comments:

Post a Comment