11 RAMADHAN 1435H
BAHAN-BAHAN
Minyak : 50ml
Minyak sapi : 2 sudu besar
Air : 1.6 L
Susu segar : 125ml
Beras basmathi : 1 kg
Kacang hijau : 150g, tanpa kulit dan direndam selama 5 jam
BAHAN A
Bunga cengkih : 4 kuntum
Buah pelaga : 5 biji
Bunga lawas : 1 kuntum
Kayu manis : 2.5cm
BAHAN B
Bawang merah : 10 ulas, dihiris
Bawang putih : 3 ulas, dihiris
Halia : 4cm, dihiris
PES
Serbuk kari : 2 sudu besar
Air : 2 sudu besar
PERASA
Kiub Ayam : 2 ketul
Garam : 1 1/4 sudu teh
CARA-CARA
-Panaskan minyak di dalam periuk nasi.
-Masukkan Bahan A dan B
-Tumiskan sehingga wangi
-Masukkan pes kari dan goreng sehingga wangi
-Masukkan air, susu segar, perasa, beras dan kacang hijau.
-Masak sehingga cecair terserap dan nasi tanak.
No comments:
Post a Comment