Tuesday, July 15, 2014

Opor Daging Pekan

17 RAMADHAN 1435H

BAHAN-BAHAN
Minyak : 125ml
Serbuk ketumbar : 2 sudu besar
Serbuk jintan manis : 2 sudu besar
Serbuk jintan putih : 2 sudu besar
Serbuk lada hitam : 2 sudu besar
Daging lembu : 1 kg dipotong besar
Santan : 1 1/2 biji diperah dengan 1L air
Rempah penumis : Pelaga, cengkih, kulit kayu manis, bunga lawang
Asam jawa : 2 sudu besar diramas dengan 120ml air dan dituskan
Gula : 6 sudu besar
Garam : Secukup rasa
Kerisik : 8 sudu besar

DIKISAR HALUS
Bawang merah : 15 ulas
Bawang putih : 6 ulas
Halia : 2 cm
Belacan : 1 sudu besar
Cili kering : 30 tangkai, direndam dalam air panas dan dituskan.

CARA-CARA
-Panaskan minyak di dalam AVON MASTERCOOK FRYING PAN dan tumiskan bahan-bahan yang dikisar bersama serbuk ketumbar, jintan manis, jintan putih dan lada hitam.
-Masak perlahan-lahan sehingga wangi.
-MAsukkan daging dan santan.
-MAsak selama 30minit sehingga daging empuk
-Akhir sekali, apabila kuahnya pekat, masukkan air asam, gula dan garam secukup rasa dan kerisik.

No comments:

Post a Comment