Monday, July 21, 2014

Sambal Sotong

23 RAMADHAN 1435H

BAHAN-BAHAN
Minyak : 80ml
Sotong : 500g
Belimbing : 8 biji dibelah dua
Limau kasturi : 4 biji (ambil jusnya)
Sos Tomato : 125ml
Daun pudina : 30 helai
Gula & Garam : Secukup rasa

DIKISAR HALUS
Cili merah : 8tangkai dibuang biji
Cili padi : 3 tangkai
Bawang besar : 4 biji
Bawang putih : 1 ulas
Belacan : 1 sudu teh
Kunyit hidup : 1cm
Halia : 1 cm
Daun limau purut : 2 helai
Serai : 2 batang
Buah keras : 5 biji

CARA-CARA
-Tumiskan bahan yang telah dikisar halus dengan minyak sehingga wangi di dalam AVON MASTERCOOK FRYING PAN.
-Masukkan sotong, belimbing, air limau kasturi dan masak selama 3 minit.
-Masukkan sos tomato, gula dan daun pudina.
-Tambahkan garam secukup rasa
-Hiaskan dengan daun pudina.

No comments:

Post a Comment