Wednesday, July 23, 2014

Udang Goreng Tahi Minyak

25 RAMADHAN 1435H

BAHAN-BAHAN UNTUK TAHI MINYAK
Santan pekat : 1 biji, 400ml
Daun kari : 4 helai

BAHAN-BAHAN REMPAH
Udang sederhana : 500g, dibersih, dikupas kulit dan dibelah belakangnya
Tepung beras : 125g
Rempah kari ikan : 2 sudu besar
Daun kari : 4 tangkai
Gula halus : 2 sudu besar
Limau kasturi : 3 biji, ambil jusnya
Garam & Gula : Secukup rasa

DIKISAR HALUS
Serai : 2 batang
Halia : 2.5cm
Bawang besar : 2 biji
BAwang putih : 3 ulas
Cili kering : 6 tangkai (direndam dalam air panas dan dituskan)
Jintan putih : 1/2 sudu besar
JIntan manis : 1/2 sudu besar
Ketumbar : 2 sudu besar

CARA-CARA
-Masakkan santan pekat bersama daun kari di dalam kuali sehingga menjadi tahi minyak :
-Kemudian, tuskan tahi minyak
-Salutkan udang di dalam tepung beras.
-Gunakan minyak lebihan daripada membuat tahi minyak.
-Gorengkan udang sehingga garing dan tuskan.
-Tumiskan bahan-bahan yang telah dikisar bersama rempah kari ikan, daun kari, gula, jus limau dan garam sehingga garing.
-Kemudian masukkan tahi minyak yang telah siap, udang dan gaul sehingga rata.
-Masakkan kesemuanya selama 4 minit.

No comments:

Post a Comment